Voor CKV periode 2 moesten we kiezen uit een dans of cabaret maken. Wij hebben gekozen voor een dans.
we hebben erg ons best gedaan en vonden het een leuke opdracht!
in het dansje zie je mij, Elat, Sabine, Freya en Marije.
hieronder vind je het linkje die naar het filmpje toegaat.
LET OP! Het filmpje is alleen via onderstaande link te bekijken, dus niet als je het zo opzoekt.
link: https://youtu.be/yrhMPonyfNA

Grote onderzoeksopdracht periode 4
Hoofdvraag: hoe is mode ontstaan?
Deelvragen:
- Wie heeft een belangrijke rol gespeeld in het oprichten van de mode?
- Waarom doen mensen er allemaal aan mee?
- Hoe heeft mode zich ontwikkeld in de mode van nu en wie hebben er aan bijgedragen?
- Welke ontwerpers hadden veel invloed op de mode?
1. Hoe is mode ontstaan?
Mode is een Frans woord en betekend manier. Met mode wordt dus de manier van iets bedoeld. Mode heeft te maken met kleding. Maar alle kleding is nog geen mode.
Mode is een bepaalde stijl van kleding die mensen op een bepaald moment mooi vinden. De trendsetter bepaalt die stijl. Dit zijn vaak bekende mensen in de mode wereld. Dat gebeurt al eeuwenlang. Zo werd bijvoorbeeld vanaf 1400 het Franse Bourgondische hof trendsetter. De mode uit die tijd had lange, slanke vormen. Mode was toen alleen voor rijke mensen. Gewone mensen konden geen dure stoffen betalen. Bovendien waren de modellen Van de kleding bijzonder onpraktisch. Ze waren niet gemaakt om in te werken omdat je er niet flexibel in kon bewegen. Mensen die wel moesten werken, droegen eenvoudige kleding waarvan de stijl nauwelijks veranderde. Er werden al vanaf de prehistorie beschilderingen van kleding en sieraden op rotswanden gevonden. Vanaf de 14de eeuw werd de mode echt belangrijk en populair. Sindsdien is de mode niet meer weg te denken.
Tegenwoordig verandert de mode razendsnel en iedereen doet er wel een beetje aan mee. Ook zijn er nu verschillende stijlen tegelijk in de mode. Zo kun je precies dragen waar jij je lekker in voelt. Mensen gebruiken mode als manier om zich te kunnen uiten.
De mode is een kringloop. Alles veranderd maar komt ook weer terug. Er zal altijd nieuwe mode blijven ontstaan, of oude mode herhalen want de nieuwe mode is een reactie op de tijd daarvoor.
2. Waarom heeft mode zoveel aantrekkingskracht op de mens?
Mensen willen bij de tijd blijven. Veel mensen vinden het belangrijk om er goed uit te zien en vaak wordt dat bepaald door wat er in de mode is. Want dat is het gene wat mensen op dat moment mooi vinden.
En wat als je de kleren droeg van de tweede klasse terwijl je behoorde tot de eerste klasse? Niemand wilde natuurlijk dat je werd gezien als ‘iemand van de tweede klasse’. Dus was het heel belangrijk dat je de goede kleding droeg.
Vrouwen die werkten en geen dure en mooie kleren konden betalen, volgde toch de mode van de mooie en dure kleren. Ze keken in etalages en lazen modetijdschriften. De kleding die daar werd getoond, dat was het plaatje van een goed, luxe en zorgeloos leven.
3. Hoe heeft de mode zich ontwikkeld in de mode van nu en wie hebben er aan bijgedragen?
1900-1918: haute couture
De Engelse Couturier Charles Frederick besloot om geen kleding meer te maken op verzoek van klanten, maar ontwierp zijn eigen collectie. Hij was kleermaker van de vrouw van Napoleon. Zij heeft ervoor gezorgd dat hij bekend werd. Vele andere onbekende ontwerpers volgen zijn pad. Een modeontwerper die Haute Couture maakt is een Haute Couturier. Je wordt pas tot haute couturier genoemd als je voldoet aan de eisen; meer dan 12 mensen in dienst, 2 keer per jaar je collectie laten zien op de catwalk, en een speciale ruimte voor vaste klanten.
De periode van de jugendstil was tijdens de haute couture. Dat duurde van 1900 tot 1909. De gedachte van die stijl was dat het comfort belangrijker was dan de bouw en vormen van een kledingstuk.
Er werd dus een gezond korset ontworpen die goed was voor de ademhaling en na een tijdje droegen veel vrouwen helemaal geen korset meer. De jurken hadden weinig vorm en print was meestal bloemen of effen.
1915-1920: eerste wereldoorlog
Aan de kleding kon je zien dat vrouwen in fabrieken werken en dat er gebrek aan geld was. De kleding was wijd en moest makkelijk zitten en er werd steeds minder stof gebruikt. In 1916 was er een rage en werd de oorlogscrinoline veel gedragen.dat is een weide voetvrije rok met veel onderrokken eronder. Het was van korte duur want een jaar later droeg bijna niemand hem meer.
Roaring twenties 1920 tot 1929
De oorlog was voorbij en de modebedrijven kwamen weer op gang. Er is geen periode in de twintigste eeuw waar de mode zo snel veranderd is. Er werd veel Afrikaanse muziek uit de VS geluisterd. De dans, Charleston, was ook heel bekend in deze tijd. De kleding werd daar op aangepast en was dus heel functioneel. Kleding werd betaalbaar voor alle mensen, mensen konden uit gaan. In deze tijd droegen veel vrouwen mannelijke kleren, rookten en hadden kort haar.
1930 – 1940 Jaren ‘30
De kleding werd eleganter en vrouwelijker. De natuurlijke lichaamsvormen werden geaccentueerd en niet veranderd. In die tijd waren de schoudervullingen heel bekend en liepen huisvrouwen in mantelpakjes.
1940 – 1946 Tweede wereldoorlog
In de tweede wereldoorlog kregen mensen textielpunten waarmee ze kleding konden kopen. Die kleding was gemaakt van zo weinig mogelijk stof. Het waren dus vooral minirokken en geen versiersels. Het stond ook bekend als sobere kleding. De modehuizen bleven wel open voor de rijke Duitsers en fransen. Als er tekort was aan netkousen schilderden de vrouwen hun benen bruin.
1946 – 1960 New look
De jaren 50 na de tweede wereldoorlog waren de jaren van de wederopbouw.
Dior kwam met een collectie half lange rokken, maar veel vrouwen konden die niet betalen. Toch werd het mode. Veel vrouwen gingen ze zelf maken met oude jurken en later werd het ook in de winkels verkocht. De cocktail jurk is ook ontstaan, een jurk die minder formeel was als de bekende avondjurk.
1960 – 1970 Revoluties
De tijd van de jongeren! In deze tijd draaide het vooral om de jongeren. Ze wilden betaalbare kleding en mode die bij hun levensstijl hoorde. Hierdoor verloor de mode het chique en luxe karakter. De overgooier werd ontworpen en de avondjurken werden van stof gemaakt. Alle kleuren werden gebruikt. De hippies werden ook bekend. Dat zijn Grote politieke groepen met jongeren. Die waren niet alleen te herkennen aan het demonstreren maar ook aan hun kleren.
1970 – 1980 Flower Power
Deze tijd lijkt veel op de tijd van de Hippies. Het stond bekend om de eigen manier van leven. ‘Lang leve de lol’. In deze tijd werd veel kleding zelf gemaakt. Jongeren gebruikten veel drugs, rookten veel en dronken veel alcohol. De kleding was het zelfde als van de hippies, vrolijk en wijd.
1980 – 1990 Dress for succes
Madonna! Zij was het stijlicoon van deze tijd. Ze stond bekend als stoer, punk en ondeugend. Maar ze kon ook ineens blond haar en een jurk aanhebben. Het motto van deze jaren was daarom ook: ‘je kunt zijn wat je wil zijn’. In deze tijd was niet alleen de vrouwelijke look populair, ook de sportieve look. Deze periode wordt dress for succes genoemd omdat op het kantoor vrouwen niet vrouwelijk worden gekleed, maar naar hun intelligentie. De kleding werd aan de herenkleding aangepast.
1990 – 2000 Fin de siècle
In deze tijd was de anti-mode in de mode. Het waren kapotte en niet afgemaakte kleren. Het was de bedoeling dat je er uit zag alsof je geen moeite voor je uiterlijk deed. Verder is geen nieuwe mode ontstaan maar werd oude mode herhaald. Wel werd het in de mode om merkkleding te dragen. Het ging niet meer om de kwaliteit of het model maar om het label wat er op zat. Helaas konden ook alleen de mensen die het ruimer hadden deze kleren betalen.
4. Wie waren de ontwerpers die veel invloed hadden op de mode?
Er zijn een paar ontwerpers geweest die een grote rol hebben gespeeld in het uiteindelijke begrip ‘mode’:
Charles Frederick Worth
Charles is geboren in 1825 en gestorven in 1895 en was de grondlegger van het Haute Couture. Hij leefde dus niet in de twintigste eeuw. Maar doordat hij door velen gevolgd werd is het bekend geworden. Hij heeft een opleiding textiel gedaan, is daarna in Parijs gaan wonen en dertig jaar later een eigen haute couture huis modehuis gestart.
Gabrielle Coco Chanel
Coco Chanel leefde van 1883 tot 1971. Ze worden ook wel ‘de Koningin van de Mode’ genoemd. Dankzij haar eerste liefde kwam ze in contact met de modewereld. Omdat ze bij de nonnen is opgegroeid, heeft ze al vroeg leren naaien. Ze werd heel geïnspireerd door mannenkleding. Tijdens de eerste wereldoorlog heeft ze haar eerste boetiek geopend. Haar collecties zijn altijd een groot succes geweest. Ze staat bekend om de eerste sportkleding en the little black dress.
Christian Dior
Dior is geboren op 1905 en gestorven in 1957. Hij heeft eerst politieke wetenschappen gestudeerd en in zijn vrije tijd schetste hij kleding. Die verkocht hij aan couture huizen. Later werd hij als ontwerper aangenomen bij Robert Piguet. Later is hij zijn eigen modehuis begonnen.
Yves Saint Laurent
Yves is geboren in 1936 en gestorven in 2008. Hij werkte voor Christian Dior. Toen Dior overleed in 1957 nam hij de leiding over het modebedrijf. Zijn collecties waren heel populair omdat ze heel vernieuwend waren. Hij heeft een aantal dagen geholpen bij het franse leger. Toen is hij opgenomen in het ziekenhuis en is zijn leidingschap over Dior heb ontnomen. Toen is hij samen met zijn partner Pierre Bergé een nieuw merk begonnen, YSL.
Vivienne Westwood
Vivienne Westwood is geboren in 1941. Ze is voor de verandering niet Frans maar Engels. Ze was een stijlicoon voor punkers. Vivienne is begonnen met de oude versleten kleding te dragen. Ze is haar eigen winkel begonnen met Rock & Roll kleding.
Bronvermelding
Deelvraag 1:
http://mediatheek.thinkquest.nl/~lle0407/
http://www.scholieren.com/werkstukken/26323
Deelvraag 2:
http://www.10966.08sc.thinkquest.nl/coco%20chanel%2019e%20eeuw.htm
Deelvraag 3:
http://www.scholieren.com/werkstukken/26323
http://mediatheek.thinkquest.nl/~lle0407/
http://www.studybuddy.nl/nederlands/mode%2020ste%20eeuw.html
http://www.scholieren.com/werkstukken/26170
http://nl.wikipedia.org/wiki/Haute_couture
http://nl.wikipedia.org/wiki/Flower_power
Deelvraag 4:
http://www.scholieren.com/werkstukken/15469
http://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Frederick_Worth
http://nl.wikipedia.org/wiki/Christian_Dior
http://nl.wikipedia.org/wiki/Coco_Chanel
http://www.studybuddy.nl/nederlands/mode%2020ste%20eeuw.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Yves_Saint_Laurent
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vivienne_Westwood
Ik had het graag orgineler op mijn blog gezet, alleen ivm tijdgebrek is dat niet gelukt.
Opdracht; dans of cabaret
Ckv periode 3 dansers
voor periode moesten we een tekening maken van minimaal 2 dansers. Ik ben druk bezig geweest en het resultaat is mooi geworden. Ik heb 2 ballerina’s getekent omdat ik ze altijd heel sierlijk vind en het knap vind hoe ze zich kunnen uiten in een dans.
de materialen die ik heb gebruikt zijn:
papier
inkt
wasco
waterverf
Maak jouw eigen website met JouwWeb